tiistai 29. tammikuuta 2013

11SA8 4-7.2.2013 kalareseptiikka


Kalaliemi, kuhan tai siian ruodoista

Ravintolakokin käsikirja s.83

Friteerattua madetta (1,2,3 taikina) savustettua mätipussia/ paistettua maksaa, voissa haud. suolayrtti, tomaattinoppa, tilli majo, tilli tapioka helmi

1kpl                                  made kokonainen

10 %                                suolaliemi

2dl                                    vehnäjauho

1dl                                    maissintärkkelys

 1tl                                    leivinjauhe

                                            vichy tai alkoholiton olut, paksuhko massa

                                            vehnäjauhoa kalan jauhottamiseen

esikäsittele made

liemi suolaa 15 min.

kuivaa

valmista friteeraustaikina

jauhota

taikinoi

friteeraa 175*C  2-3 min.

 

Savustettua mätipussia

10%                                  suolaliemi

                                            mateen mätipussi

esikäsittele mätipussi, pakasta 24h -18*C (lapamadontoukat kuolevat)

sulata pussit

liemisuolaa mätipussi 20 min.

savusta sisälämpötila 48*C

 


Voissa haudutettua suolayrttiä

kpl                                     suolayrtti

                                            valkopippuri

                                            voi

huuhtele suolayrtti

ryöppää 2 min.

shokki jäähdytä(jäävesi)

valuta

kuumenna kuumassa voisulassa

mausta

 

Tomaattinoppa

1kpl                                  tomaatti

kalttaa tomaatti

kuutio

 

Tillimajoneesi

½ kpl                               tillipuntti

0,5l                                   rypsiöljy

ryöppää nopeasti tilli ja shokki jäähdytä

aja kutterissa öljyn kera

valuta

valmista perusmajoneesin tapaan (ei sinappi), Ravintolakokin käsikirja s.126

 

Tapiokahelmi

0,5dl                                tapiokahelmi

0,5 l                                 vesi

5g                                      suola

100g                                pinaatti

½ pnt                              tillin varret

                                            rypsiöljy

kiehauta vesi

lisää pinaatti ja tillinvarret

lisää tapioka helmi, hauduta n.30 min

valuta

poista pinaatti ja tillinvarret

lisää hieman rypsiöljyä

 

Haudutettua kuhaa, kuhamureketta, kala-kasvisjulienneliemi, kurkkuvaahto

1kpl                                  kuha/siika

1l                                       kalaliemi

esikäsittele kala

hauduta kalaliemessä

 

Kalamureke

Ravintolakokinkäsikirja s.186

 

Kasvisjulianne

100g                                porkkana, purjo, palsternakka, sipuli, juuriselleri julianne

leikkaa julianne suikaleiksi

ryöppää kukin erikseen, shokkijäähdytä

kuumenna kala-voiliemessä erikseen, valuta

 

 

Tuorekurkku vaahto

1kpl                                  tuorekurkku

10g                                   sokeri

2g                                      suola

0,5g                                  valkopippuri

 1kpl                                liivate/ 1dl lientä

soseuta tuorekurkku mausteiden kanssa

valuta

lisää liivate

anna hieman jäähtyä

poraa vaahdoksi

 

Ruis leivitettyä silakka muhennettuja jokirapuja (katkarapuliemi), tilli ohrattoa, kandeeratua sitruunan kuorta

silakkafilee

mausta silakkafileet suolalla ja valkopippurilla

 

Hapankorppu/tumma vuokaleipä, kuivattu leivitys

leivitä

paista fileet voi-öljy seoksessa

 

Muhennettua rapua

Katkarapuliemi. Ravintolakokin käsikirja s.89 (ei konjakki, sahrami, vasikanliemi, pelkkä vesi)

HOX! hauduta katkaravunkuori vain 15 min.( ammoniakki)

valmista kerma-veloutepohja roux 60/60g

muhenna jokiravut kuumaanpohjaa( älä kypsennä)

 

Tilli ohrattoa

kypsennä ohra ohjeen mukaan 1% suolavedessä

valuta

Tillikerma

½ pnt                              tilli

1dl                                    kuohukerma( redusoi puoleen, paksukho)

ryöppää 5 s. ja shokki jäähdytä tilli

aja soseeksi

lisää kerman

lisää tillikerma ohrattoon

Kandeerattua sitruunankuorta

1kpl                                  sitruuna kuori julienne

1dl                                    sokeriliemi 50/50

ryöppää 2 krt kuoret

liota kuoria sokeriliemessä 1h

kuivaa uunissa 75*C

 

Paistettua siikaa, anjovisvoi, paistettua pinaattia, kermaanmuhennnetua maa-artisokkaa

1kpl                                  siika

Anjovisvoi

1prk                                 anjovis(soseuta)

 250g                               voi

vaahdota voi

lisää anjovissose

muottaa pötkyläksi, jäähdytä

 

Paistettua pinaattia

100g                                babypinaatti (esikäsitelty)

25g                                   sipulisuikale

                                            rypsiöljy

                                            suola

                                            valkopippuri

freesaa sipuli öljyssä

lisää pinaatti

mausta

 


Kermaan muhennettua maa-artisokkaa

100g                                maa-artisokka ( esikäsitelty, esikeitetty 1% suolavedessä)

                                            kuohukerma

muhenna kermaan

 

Nieriä confit, lämmin peruna-fenkolisalaatti, mäti-beurre blanc, tomaatinlehdet

1kpl                                  nieriäfilee pala

                                            rypsiöljy

liemisuolaa nieriä ( 10%, 12 min)

conffaa 60*C sis.lämpötila 48*C

 

Lämmin peruna-fenkolisalaatti

350g                                peruna (esikeitetty, kuorittu, viipaloitu)

100g                                fenkoli (leikattu mandoliinilla)

50g                                   sipuli (leikattu mandoliinilla)

                                            voi

                                            fenkolisiemen

                                            suola

                                            valkopippuri

 

freesaa kasvikset voissa

mausta

koristele fenkolin hennoilla lehdillä

 

Mäti beurre blanc

Ravintolakokin käsikirja s. 79

kirjolohimäti

valmista ohjeen mukaan lisää mäti

 

 

Hiillostettua nieriää, perunasipsejä, tomaattisabayoan, kermaan muhennettua valkokaalia

nieriä

Perunasipsit

                                            kiinteää perunaa kuorineen ohuina viipaleina

                                            10%                                  suolaliemi

                                            rypsiöljy

huuhtele perunat

liemisuolaa perunat 15 min

kuivaa friteeraa

 

Tomaattisabayoan

1kg                                    tomaatti

50g                                   tomaattipyree

10g                                   suola

30g                                   sokeri

0,5g                                  valkopippuri

                                            keltuainen (1kpl keltuainen/ 0,5gl lientä)

valmista tomaattiliemi

kypsennä vesihauteessa

Kermaan muhennettua valkokaalia

500g                                valkokaali

 1 dl                                 kuohukerma

                                            suola

                                            sokeri

                                            valkopippuri

 

suikaloi kaali ohuiksi pitkiksi suikaleiksi

ryöppää, jäähdytä, valuta

muhenna kermaan

mausta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti